Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
sty 7, 2012 - Pod basenem    No Comments

Kim jest Fenek?

 Fenek to najmniejszy gatunek lisa pustynnego. Żyje gromadnie. Osiąga 30-40 cm długości, samce ważą ok. 1,5 kg, samice ok. 0,8 kg. Ma charakterystyczne, duże uszy, dorastające do 5 cm, dzięki którym ma dobry słuch i może efektywnie chłodzić ciało. Jest bardzo żywy i dobrze skacze. Dzień przesypia w norach, a nocą wychodzi na łowy. Żywi się gryzoniami, ptakami, jaszczurkami, owadami i innymi małymi zwierzętami. Jada też ptasie jaja i słodkie owoce, np. daktyle. Samica rodzi 2-5 młodych.

 

 

 

Odpowiedzi do zadań maturalnych:

1.B. Mięsień szkieletowy
2. Glikogen występujący w mięśniach jest źródłem energii do pracy mięśni.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!